orkesta-festa-kleinerJarenlang verwonderde Kees van Hondt zich over het feit dat zich nergens ter wereld een kwalitatief hoogstaande polkaband aandiende. Deze verwondering werd mede gevoed door het enthousiasme wat werd waargenomen als Kees weer eens een pracht van een polka op het Lowlands en/of Sziget-publiek losliet.
In augustus 2013 werd Kees gebeld door sousafoonspeler Arno Bakker. Arno wist dat Kees diep in zijn hart een eigen polka-orkest op wilde richten en besloot de helpende hand te bieden. Arno is een veelgevraagd muzikant en excelleerde de laatste jaren oa bij orkesten als Maison du Malheur, Kyteman, Skip + Die en stond onlangs nog op het podium met Chef’Special tijdens Pinkpop. Beide heren gingen naarstig op zoek naar geestverwanten/musici die dezelfde droom najoegen. Nu, een jaar later, is het al zover. Festa Orkesta is klaar om de Europese podia te bestormen met een verkwikkende selectie van fris en aktueel klinkende polka’s. Om de originalteit te waarborgen vonden ze Polkaprins JanKobus Seunnenga bereid enkele traditionele Hollandse/Bretonse kinderliedjes naar de moderne tijd te transporteren en bleek dj Tommi zo vriendelijk te zijn om het geheel van functionele samples te voorzien.

Festa Orkesta bouwt voort op de polka-traditie die na de jaren zestig ernstig in de verdrukking kwam en na de debuutplaat van het Amerikaanse Polkacide in 1981 definitief leek te worden stopgezet. Het resultaat mag gerust verbluffend worden genoemd. Hilarische taferelen, aanstekelijke melodieen, vergeten gewaande refreinen en dwingende polkabeats zullen de massa’s doen schateren en in beweging brengen. Een oppervlakkige waarnemer zou vrijblijvend spelplezier kunnen constateren maar vergis u niet. De heren van Festa Orkesta nemen hun taak bloedserieus en het is zeker niet te hoog van de toren geblazen om te beweren dat Festa Orkesta bestaat uit ‘s lands beste en meest vooraanstaande blaaskanonnen. Festa Orkesta is gekomen om polka terug te brengen naar de plek waar het recht op heeft: In de voorhoede van de moderne popcultuur.

Ga ze zien 17 augustus op het Lowlands Festival!

 

Janfie van Strien – klarinet
Wouter Hakhoff – trompet
George Pancras – trompet
Job Chajes – altsax/zang
Joop van der Linden – trombone
Hans Sulmann – tenorsax
Arno Bakker – sousafoon
Martin de Ruiter – drums
Tommi Benders – sounds
Jankobus Seunnenga – zang, gitaar
Sjoukje Bloem – zang

Kees van Hondt – koor en kuttepiel

 

boekingen: Rob van den Bosch (rob@radar-agency.com)

promo/pers: Colette Hermans (colette@takeaim.nl)

facebook.com/festaorkesta

Pin It on Pinterest

Share This