De naam Kees van Hondt zal de niet-Lowlandsganger weinig zeggen. Voor de meeste trouwe bezoekers van het Biddinghuizense festival is het echter dé fenomeen van het festival. Al sinds jaar en dag sluit Kees het weekend af op zijn eigen manier. Waar het qua muziek misschien niet helemaal bij Lowlands past, het feestje mag er zeker zijn. Woorden zijn eigenlijk overbodig en je moet het beleven, maar een aardige benadering is te zien in onderstaande video.

[kaltura-widget uiconfid=”535″ entryid=”1_qbhqccf8″ width=”400″ height=”330″ addpermission=”” editpermission=”” /]

Dit jaar trad je wederom op op het Lowlandsfestival. Hoe is het dit keer bevallen?

Kees: Het optreden stond in het teken van Kerstmis. Dat het publiek de daarbij behorende Kerstgedachte zo vreedzaam tot uiting heeft gebracht mag mede gezien de extreme weersomstandigheden als een hoopvol signaal richting de toekomst worden uitgelegd.

Is het ieder jaar weer anders?

Het antwoord op deze vraag ligt min of meer besloten in het antwoord op de eerste vraag.

Ben je ook nog zenuwachtig voor een optreden?

Een cruciaal element van dit optreden was dat Jankobus Seunnenga zijn Kerst-single mocht presenteren (‘Een lied van een lid van de Kerstkapclub’). Toen Jankobus mij om half tien ‘s avonds per mobiele telefoon liet weten dat zijn luchttaxi veilig op Schiphol was geland bleef er van de zenuwen nog slechts wat spanning over die ik als gezond beschouw.

Heb je een vast ritueel voor een optreden?

Voor een optreden nuttig ik bij voorkeur een portie Hollandse stamppot met een beste worst. Indien een organisatie om welke reden dan ook niet kan voldoen aan dit verzoek heeft dit voor de inhoud van de optredens geen desastreuze gevolgen.

Vorig jaar trad je ook op op Sziget en begin dit jaar op Noorderslag. Hoe anders is dat in vergelijking met Lowlands?

Op het gevaar af om van discriminatie te worden beschuldigd moet ik erkennen dat het mij soms zwaar valt de personeelsleden van snack-etablissement Soen Wa uit elkaar te houden. Toch realiseer ik mij terdege dat ieder mens unieke uiterlijke en innerlijke eigenschappen bezit. Naar mijn mening gaat deze stelling ook voor festivals op. Het is met andere woorden op voorhand vragen om moeilijkheden als er in het openbaar vergelijkingen danwel verschillen moeten worden aangegeven tussen, in dit geval, evenementen die hun bestaansrecht ontlenen aan diversiteit.

Je hebt in de tussentijd ook een jaartje Lowlands overgeslagen. Was dat jouw keuze of die van de organisatie?

Na een lange avond die werd gekenmerkt door ruime hoeveelheden port en dikke sigaren ben ik eind 2010 ingegaan op het aanbod om in 2011 de mogelijkheden te onderzoeken enkele andere Nederlandse festivals te bezoeken. Dit heeft geleid tot vermakelijke optredens die ik mocht geven op de Zwarte Cross, Paaspop, Festyland en Dauwpop. Een louterende en inspirerende ervaring.

Wordt het niet eens tijd dat er een Kees-tent komt op Lowlands?

Dit zou ik een visionaire vraag willen noemen. Momenteel ben ik met enkele orkesten bezig de mogelijkheid hiervan te onderzoeken. Of een Keestent in eerste instantie noodzakelijkerwijs op Lowlands moet zijn te vinden is nog een onbeantwoorde vraag.

Voor velen ben je echt een Lowlandsfenomeen. Voelt het voor jou ook zo?

Het besef dat deze assumptie juist is begint langzaam post te vatten. Ik relativeer dit echter graag met de gedachte dat dit veruit verkiesbaar is boven het zijn van een fenomeen in necrologisch danwel historisch perspectief.

Naar welke optredens ben je nog meer geweest?

Ik wil er twee uitlichten: Otava Yo uit St Petersburg (100% Keeswaardig) en Les Ramoneurs des Menhirs uit Bretagne. Dit laatste orkest werd geteisterd door onoverkomelijke technische problemen waardoor hun optreden niet in de buurt kwam van hun show die ik vorig jaar in Noord-Frankrijk heb mogen zien. Dit deed mij veel verdriet.

Ben je er ieder jaar het hele weekend bij?

Alleen in 1994 heb ik vanwege blijde familie-omstandigheden een dagje overgeslagen.

Welke acts zou je zelf voor Lowlands 2013 boeken?

Pyrates! (die ik overigens zojuist heb bevestigd bij mij optreden op 3e Keesdag in Tivoli), Patchanka uit Denemarken, Fiddler’s Green uit Duitsland, Leningrad uit St Petersburg, Los Calzones uit Argentinie etc etc

Zijn er plannen om een bepaald soort bamboe naar jou te vernoemen?

Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat hier tijdens de Internationale Bamboedagen in Espel, Rutten en Creil achter gesloten deuren over vergaderd is. Zoals bekend worden de uitkomsten van die gesprekken pas half september naar buiten gebracht.

Wat zou je graag nog willen bereiken (op Lowlands)?

Ik ken de topografische kaart van Lowlands niet uit mijn hoofd maar het lijkt me van weinig realisme getuigen om bijvoorbeeld te verwachten dat de podia op Lowlands in de toekomst een meter hoger komen te staan.

Bron: http://frontpage.fok.nl/special/559943/1/1/100/interview-ll12-kees-van-hondt.html

Pin It on Pinterest

Share This