Vanzelfsprekend is polkasensatie Kees van Hondt weer van de partij op Lowlands. Dit jaar draait hij niet alleen de meest verkwikkende selectie van fris en aktueel klinkende polka’s, ook zal hij ze voor het eerst live vertolken met het Festa Orkesta. In 3voor12 Radio vertelde hij erover, maar bij welke andere acts op Lowlands kun je met een gerust hart klaar gaan staan met takkenbossen en opblaaskrokodillen? Vijf Keeswaardige tips van Kees van Hondt zelf.

1. Fiddler’s Green

Fiddler’s Green is zo’n beetje de bekendste Keeswaardige act op Lowlands 2014, denkt Van Hondt. Het Duitse collectief maakt Ierse folkrock (volgt u het nog?) in de slipstream van The Pogues, zit al dik twintig jaar in het vak en sloot de Lima al eens af op Lowlands. “Dat was een groot feest. Op Paaspop gingen ze vorig jaar zelfs dwars over het publiek heen. Ik had in een ver verleden altijd een beetje moeite met hun accent, maar de afgelopen drie jaar beginnen ze de boel bij elkaar krijgen. Ik stond met open mond te kijken, maar tegenwoordig zijn ze gewoon beter dan Flogging Molly.”

2. Roy de Roy

“Dit is een beetje een gok”, aldus Kees van Hondt over Roy de Roy. De Sloveense band maakt polkapunk en balkanska, en heeft nog nooit eerder in Nederland gespeeld. “Naast het Festa Orkesta is het de enige act op Lowlands die een paar echt héle goede polka’s in het repertoire hebben. Als je polka te gemakkelijk speelt krijg je ska, hè? De blazers van Roy de Roy zitten echt in de juiste cadans en hebben een echte honderd procent Keeswaardige polkaknaller geschreven. Als je de jongens op filmpjes ziet, komen ze wellicht over als geinponems, maar de lol neemt nooit de overhand: het is een hele strakke band.” Daarmee zouden ze zomaar kunnen tekenen voor de Keeswaardige doorbraak van Lowlands 2014.

3. Soviet Suprem

Met frontmannen Sylvester Stalin en John Lenin blaast deze Franse act op karikaturale wijze de gloriedagen van de oude Sovjet-Unie nieuw leven in. “Ze hebben duidelijk de ambitie om de wereldvrede op te leggen”, grinnikt Van Hondt. “Ze integreren het kalinka-gevoel in hun muziek, en maken ondertussen een connectie tussen Amerikaanse hillbilly country en Russische folk op een feestelijke, unieke manier.” Op Festival Mundial vloeide de wodka eerder dit jaar al rijkelijk, werd er gecrowdsurft op sirtaki en haalde de act allerlei acrobatische kapriolen uit. Prijsnummer wordt Eastern Western, aldus Van Hondt.

4. The Cat Empire

Via mond-tot-mond-reclame wist de Australische backpackersband The Cat Empire langzaam maar zeker gigantisch populair te worden, die de HMH kan vullen en twee aansluitende avonden Paradiso kan uitverkopen. “Een bijzondere band die heel erg swingt”, oordeelt Van Hondt. “Het is een rare cocktail van stijlen waar het publiek altijd met een big smile vandaan komt. Dat weten ze als geen andere band over te brengen.” Eigenlijk heeft The Cat Empire wel wat weg van Madness. “Ze brengen de positiviteit en vrolijkheid van ska over zonder.. ska te maken. Ik heb een gezonde afkeer van jazz, The Cat Empire maakt jazz die wél leuk is, zonder pretentie maar mét de virtuositeit. Ze stonden al vijf of zes jaar op de wenslijst van Lowlands, nu zijn ze er eindelijk een keer. ”

5. Hoffmaestro

In de ons omringende landen is het Zweedse Hoffmaestro al eerder gestart met een ska-offensief, nu is Nederland ook aan de beurt, aldus Kees van Hondt. “Het gaat als een komeet met die jongens. De basis bestaat uit reggae en ska, maar het heeft weinig te maken met jah en jointjes. Een oppervlakkige luisteraar denkt misschien: ‘Alle ska is hetzelfde.’ Maar dit is gewoon de wereldklasse, en daarom stonden ze in Sziget al voor 10.000 mensen te spelen.” Maar is de Grolsch-tent niet te groot voor een band die in Nederland nog vrij onbekend is? “Ik denk het niet. Er is 16 millimeter regen voorspeld, dus die tent komt wel vol. En dan is maar een koud kunstje voor die jongens. Dat komt wel goed.”

 

Bron: http://3voor12.vpro.nl/#!/nieuws/2014/Lowlands-2014/LL14-keeswaardige-acts.html

Pin It on Pinterest

Share This